Hans Larsson, Craft. Foto: Kristoffer Lidén

Kinesisk OS-sponsring upprör

Ett kinesiskt företag sponsrar den svenska OS-truppen i Peking och det rör upp känslor i Borås.
Hans Larsson är divisionschef på företaget Craft i Borås som gör liknande kläder som det kinesiska företaget, och han är upprörd över att Craft inte ens blev tillfrågat om de ville vara med och sponsra den svenska OS-truppen. Men SOK tillbakavisar kritiken.

OS är ett gigantiskt skyltfönster för många företag, dels svenska och nordiska som vill synas i Kina, men lika mycket tvärtom. Hans Larsson säger att den asiatiska konkurrensen är ounviklig och att hans företag kanske får fundera på att samarbeta med de asiatiska företagen istället för att konkurrera mot dem.

Men att Svenska Olympiska Kommittén, SOK, i första hand skulle välja svenska idrottskläder är gammeldags tänkande. Det menar SOK efter kritiken.

- Vår plikt är ju att se till att vi har maximal ekonomisk grund för att sköta våra åtaganden, så vi tar den som är mest förmånlig, säger Björn Rosengren, vice ordförande i SOK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista