Busschaufförerna Sejdi Muzaqi och Besrik Hasani. Foto: Jenny Hellström
borås

Bussförare samlar till Kosovo

Kosovoalbanska busschaufförer i Borås startar en insamling för att hjälpa sina landsmän. Ekonomin är fortfarande dålig där och många har det tufft.

- Arbetslösheten är stor i Kosovo, så vi tänkte att vi kan göra något för att hjälpa några familjer nu inför vintern, säger Sejdi Muzaqi.

Sejdi Muzaqi och Besrik Hasani kom till Sverige 1992 efter att ha flytt från kriget i Kosovo. Sedan några år jobbar de som busschaufförer på Borås Lokaltrafik, men de har fortfarande kontakt med sitt forna hemland. Det var när de såg ett välgörenhetsprogram i den albanska tv-kanalen 21:an som de fick idén om en insamling.

- Kanalen gör varje dag ett program där de hälsar på människor som har stora behov. Så inspirationen är mestadels från den kanalen, berättar Besrik Hasani. 

I lunchrummet på jobbet diskuterade de med sina kolleger och en förening med ett 30-tal busschaufförer bildades. Varje månad lägger var och en en summa men de har även andra idéer på andra sätt att hjälpa, säger Sejdi Muzaqi:

- Vi har tänkt kontakta några stora företag och fråga om de kan hjälpa oss till exempel med kläder eller något annat som vi kan skicka ner.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista