Fr v Cassandra Eskil, Johanna Bodenhem, Simon Klippinge och Adam Bengtsson cyklar alla säkert till skolan. Foto Jan-Åke Thorell

Cykelolyckor ökar vid skolstart

Den här veckan är det skolstart i Sjuhärad och då ökar antalet cykelolyckor Och allra mest är det pojkar som drabbas av olyckorna. Detta enligt statistik från försäkringsbolaget Trygg Hansa.

Läraren Ulf Eskilsson på Ulrikaskolan i Ulricehamn är inte förvånad:

- Pojkarna använder cykelen som ett idrottsredskap, säger läraren Ulf Eskilsson på Ulrikaskolan i Ulricehamn som inte är förvånad.

Eleverna Johanna Bodenhem och Cassandra Eskil på Ulrikaskolan i Ulricehamn har också varit med om att bilisterna tar lite hänsyn till unga cyklister.


I dag torsdag är det skolstart i Borås - i Ulricehamn startade man redan i tisdags, Mark skolstart i går. Då ökar risken för cyckelolyckor och det är pojkarna som är i farozonen.  

På Ulrikaskolan arbetar man aktivt för att eleverna ska gå eller cykla till skolan. Det är nyttigt och bra för eleverna - och minskar trafiken vid skolan när föräldrarna skjutsar.

Skolan arbetar också aktivt med kommunen för att förbättra cykelmiljön - och eleverna bör inte cykla till skolan förrän i år 3 då skolan har en särskild cykel- och trafikundervisning.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista