Mark

Protester vändes till samarbete

Protester mot ett nytt bostadsområde i Sätila har vänts till samarbete.
För några år sedan fanns oron för att ett nytt villaområde skulle tvinga jordbruket att lägga ner.
Men nu ska urin från de nya hushållen bli gödning på lantbrukarens åkrar.

Sätila är en populär del av Marks kommun - orten har haft flest nya invånare de senaste åren. En av anledningarna är närheten till Göteborg. Det har både kommun och företag velat dra nytta av - planerna på nybyggen har duggat tätt.

Men expansionen har en baksida. Som Radio Sjuhärad tidigare har berättat blev det protester mot området med 25 nya villor på Skogshöjd för några år sedan. I närheten fanns redan en stor gård och lantbrukarna Louise och Sven Henriksson var oroliga att de nya grannarna skulle komma med klagomål på deras verksamhet.

Och protesterna lönade sig. Planen har minskats med några tomter och avståndet är ny 500 meter istället för som tidigare 300. Och nu verkar det hela ha tagit en helt ny vändning - nämligen i form av ett för Mark unikt samarbete:

- Urin från de nya hushållen kan komma att spridas på lantbrukarens åkrar, säger Kristina Hasselblad som är vice ordförande i miljönämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista