Foto: Scanpix
borås

Åtalad för miljonförskingring

Den 55-årige banktjänsteman som misstänks ha förskingrat  drygt 1,8 miljoner kronor från kunder på Swedbank Sjuhärad åtalas idag. Förskingringen uppdagades i februari i år och ska ha pågått under åtta år.

Det var i början av februari som det upptäcktes att den 55-åriga mannen, som fick sparken efter att ha arbetat på Swedbank Sjuhärad i 35 år, förskingrat pengar, efter att en kund slagit larm och Banken gjort en egen undersökning. Mannen ska ha flyttat runt pengar mellan kundkonton och sitt eget privatkonto.

Mannen polisanmäldes och en förundersökning inleddes och nu åtalas mannen för bland annat grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Genom förfalskning har mannen hävdat att han fått uppdrag av kunder att ta ut pengar från deras konton. Och för att dölja det hela har mannen förhindrat att kundernas årsbesked skickats ut. Därefter ska han ha ändrat årsbeskeden så att kunderna inte skulle misstänka någonting och skickat ut dem själv.

Totalt har drygt 8,8 miljoner kronor flyttats runt vid ca 210 tillfällen under en 8-årsperiod, har det varit brist på penagr på ett konto har mannen kompenserat det med att sätta över från ett annat konto, men den slutgiltiga skadan blev nästan 1,8 miljoner kronor.

Enligt kammaråklagare Mats Jansson ska mannen som förklaring till brottet angett att han behöver pengar, på grund av att han bland annat hade spelproblem.

Swedbank har kompenserat alla kunder som drabbats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista