Foto: Scanpix
Västra götaland

Dieselstölderna ökar

I takt med att dieselpriset gått upp har det också blivit hårdvaluta för tjuvar. Den senaste tiden har antalet stölder ökat markant i Västsverige.

På ett och ett halvt år har diselpriset stigit med över tre kronor, idag ligger literpriset kring 13:50, ett pris som gör varan eftertraktad bland tjuvar. Ofta är det ligor som åker runt och tömmer parkerade lastbilar eller tankar på diesel.

Exakt hur mycket det är som stjäls vet ingen, det är sällan åkerierna tycker det är värt att anmäla, men bara från Erik Vilhelmssons åkeri utanför Göteborg stals diesel för 200 000 kronor på bara ett år.

Åkeribranschen och polisen är eniga om att ökningen varit dramatisk de senste åren och att det är åtskilliga miljoner kronor som försvinner. Mångmiljonsvinnet får många åkerier att satsa mer på säkerhet, men tjuvarna är svåra att stoppa.

David Westh, SR Jönköping
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista