Mark

Marks största camping kan säljas

Inom kort avgörs om Hanatorps Camping i Marks kommun ska säljas eller inte. Men kommunen säljer en campinganläggning som inte går att bygga ut. Byggnadsnämnden är mycket bestämd och sa nej till att bygga ut bara för ett år sedan.

Campinganläggningen vid Hanatorp i Örby är en fyrstjärning camping och hyrs nu ut fem år i taget. Det är alldeles för kort för att den som driver campingen ska kunna hantera och planera campngverksamheten på ett effektivt sätt. Politikerna har därför beställt en utredning om det inte går att antingen sälja anläggningen och sedan arrendera ut marken på mycket lång sikt eller att låta hela campingen arrenderas ut långsktigt.

Den utredningen är nu klar och den värderar campingen till nära 8 miljoner kronor, då är priset på marken inte inräknat.

Det är en relativt stor camping som anlades i slutet av 60-talet och har sedan byggts ut undan för undan till en analäggning som i dag får betraktas som ganska stor med 165 platser och 16 campingstugor där fem är vinterbonade. Förra året noterades 14 600 campingnätter.

Campingen har också restaurang, receptionsbyggnad, restaurang mm och är granne till en av kommunens populäraste badplatser.

Värderingen till 8 miljoner kronor dras enligt utredningen ner karftigt av dels detaljplanen som hårt reglerar verksamheten och dessutom att en vattentäkt i närheten gjort att byggnadsnämnden inte ens tillåtit byggnation av en servicebyggnad förra året. Man ville bygga ut dusch-, tvätt och matlganingsmöjlighter med det blev avslag i byggnadsnämnden.

Yngve Eriksson som gjort utredningen gör bedömningen att det inte finns möjligheter till nybyggnation eller kompletteringhar av byggnader i området. Därför drar han ner värderingen av campingen med tre miljoner kronor till knappam fem miljoner kronor. Det är mucket baklagligt menar Yngve Eriksson och gör att campingen möjligheter att expandera nästan omöjliga och vem vill köpa en camping som inte kan växa.

Vad som ska hända med campinganläggningen ska nu politikerna i Kultur- och fritisnämnden besluta på onsdag i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista