Foto: Malin Hoelstad, Scanpix
ekonomi

Autogiro och internet billigast

Nu då Svensk Kassaservice håller på att avvecklas upptäckte Stig Björnander från Borås att det blev dyrare att betala räkningarna då Nordea tog över.

Carina Alvén, konsument-vägledare i Marks kommun, tycker att man ska ställa krav på sin bank, då det gäller att betala sina räkningar.

Bara 1 procent av Sveriges befolkning betalar sina räkningar över disk på till exempel bankkontor, medan hela 63 procent betalar sina räkningar via internet.

Efter Radio Sjuhärads rundringning så är 75 kronor per avi på Nordea det dyraste alternativet och Forex billigast med 25 kronor per avi, med 20 % rabatt mellan vissa tider. Billigare blir det med brevgiro, där man betalar in en årsavgift till banken och skickar in sina räkningar i ett kuvert till banken.

Men billigast är att ha autogiro eller internetbank, där ingen avgift tas ut per avi, och det är också det alternativ som konsumentvägledare Carina Alvén rekommenderar.

Petra Svedjevik
petra.svedjevik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista