foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Borås

SÄS blir pilotsjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus i Borås blir i höst pilotsjukhus i ett projekt som ska leda till bättre kontroll över hur antibiotika används - och motverka antibiotikaresistensen som snabbt ökar. Ett nytt registreringssystem ska ge bättre kontroll över förbrukningen av antibiotika.

Problemet med antibiotikaresistenta bakterier har blivit allt större de senaste åren - bland på grund av en överförbrukning av antibiotika. Om utvecklingen fortsätter finns risken att sjukvården i framtiden kommer att stå utan effektiva antibiotika.

På Södra Älvsborgs jobbar man nu därför på två fronter för att göra vad man kan för att komma till rätta med problemet, berättar överläkare Hans Ahrne.

Och det handlar enligt Hans Ahrne bland annat om att bli ännu noggrannare än man redan är med att inte ha på sig till exempel ringar och klockor i vårdsituationer. Å även kläderna har betydelse - enligt ett nytt direktiv ska läkarna till exempel inte längre ha rockar med långa ärmar när de undersöker eller behandlar sina patienter.

joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista