1 av 2
Smilla, Martina och Moa foto:Sofia Boo
2 av 2
Ett gluten- och laktosfritt alternativ foto:Janet Henriksson/Scanpix
Allergi

Fler alternativ för allergiker

Mer än vart tionde barn och ungdom i Sverige har nån slags överkänslighet mot mat. Men att leva med matallergier har blivit lättare i takt med att fler alternativa produkter finns att köpa.
Det säger Martina Frödin i Sandared utanför Borås, mamma till matallergikern Moa 10 år.

Martina Frödin visar familjens kylskåp där det bland annat finns rismjölk och mjölkfritt smör. Detta eftersom Moa bland annat är allergisk mot mjölkprotein.

Hemma är det inga problem för Moa att äta säkert, men vill hon äta ute är det knepigare.

Mamma Martina önskar att fler restauranger kunde börja använda alla de alternativ som finns för att laga allergivänlig mat och hon välkomnar den nya allergiutbildning som restauranganställda från och med september kan gå.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se
tel 033-177569

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista