Eva Appelqvist, sektorchef för kostverksamheten i Mark. Foto: Pär Sandin
sjuhärad

Skolmaten riskerar bli sämre

De allt högre livsmedelspriserna gör att kommunernas kostnader för mat stiger kraftigt - cirka tio procent bara det senaste året. Det handlar om mat till skolan, barnomsorgen och till de äldre.

Livsmedelprsierna har egentligen ökat varje år från 2006 men sen slutet av 2007 har prisökningarna accelererat. Därtill har ett kraftigt stigande drivmedelpriser ytterligare plussat på prisökningarna på mat.

Det här märker alla kommuner. I Ulricehamn tror Anette Fleicher, kostansvarig, att det kommer att märklas ännu mer det närmaste halvåret än hittills.

Framförallt är det spannmål, mejeriprodukter och oljeväxter som har blivit rejält dyrare. Men även på frukt och grönt och ekologiska produkterna har priserna stigit.

Anna-Karin Gabrielsson som ansvarar för lisvmedelsinköpen i Borås ser också utvecklingen som oroande att nästa år kan det behövas mer pengar. Och situationen är likadan i Mark för Eva Apelqvist.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista