Äldre får sätta betyg på sitt boende

På internet kan man sedan några månader tillbaka jämföra olika äldreboenden med varandra. Nu ska jämförelsen bli bättre genom att även de äldre på boendena få sätta betyg på sitt boende.

I våras skapade Socialstyrelsen sajten Äldreguiden där allmänheten kan gå in och jämföra äldreboenden med varandra. I ett första skede fick enhetscheferna på fylla i en enkät om förhållande på boendet och dom enkäterna ligger till grund för Äldreguiden som den är idag.

I höst kommer nya enkäter gå ut - till brukarna - alltså dom som bor på äldreboendet. Socialstyrelsen kommer skicka ut 400 enkäter till boenden runt om i Borås kommun, och de ska vara ifyllda och inskickade i slutet på oktober. Runt årskiftet räknar Socialstyrelsen med att ha en rapport klar.

Det är Socialstyrelsen, tillsammans med Statistiska Centralbyrån, som ligger bakom enkäten och Welat Songur är projektledare för undersökningen:

- Tanken är att det här underlaget ska kunna användas av kommunerna men även av regeringen för att utveckla äldreomsorgen och för att kommunerna ska kunna jämför sig med varandra och se vad brukarna är nöjda och mindre nöjda med.

Kristoffer Lidén
kristoffer.liden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista