borås

19-åring dömd för misshandel

En 19-årig boråsare har dömts för misshandel och olaga tvång, efter att han i slutet av juli oprovocerat attackerat en 18-årig kvinna på Druveforsvägen i Borås.

Den 18-åriga kvinnan var på väg hem vid halv två-tiden på natten när hon blev attackerad bakifrån av den 19-årige mannen.

Mannen gav henne två knytnävsslag i ansiktet och försökte sedan dra henne med sig från platsen. Efter att ha ramlat omkull i en slänt med mannen över sig lyckades kvinnan ta sig loss och springa därifrån.

Mannen erkände i tingsrätten att han oprovocerat attackerat kvinnan bakifrån och har som enda förklaring angett att han ville starta ett bråk. Han förnekade dock att han försökt föra bort kvinnan.

Åklagaren ville få mannen dömd för försök till människorov. Tingsrätten menar att det visserligen är klarlagt att mannen med våld drog med sig kvinnan en bit. Men eftersom det inte gått att klarlägga vilket uppsåt mannen hade med det, menar tingsrätten att det inte går att döma honom för försök till människorov - istället döms han därför, förutom för misshandel, också för olaga tvång, till villkorlig dom med samhällstjänst. Han ska dessutom betala 12 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista