borås

Ingen utbyggnad av naturreservat

Det tycks inte bli den utbyggnad av naturreservatet på Skalle vid Fristad som boråspolitikerna Sara Degerman-Carlsson och Kerstin Koivisto hade hoppats. Idag väntas lokalförsörjningsnämnden säga nej.

- Vi tycker att det är ett bra förslag, men Borås stad är i det här läget bara markägare. Det är inte vårt reservat utan länsstyrelsens reservat, säger Borås skogvaktare Kent Claesson.

I eftermiddag väntas lokalförsörjningsnämnden i Borås säga nej till förslaget att rusta upp våtmarken vid skalle i Mölarps naturreservat eftersom upprustningen strider mot Länsstyrelsens skötselanvisning. Senare ska också kommunstyrelsen yttra sig, men svaret från kommunens skogsavdelning lär stå sig.

En av initiativtagarna, kristdemokraternas Sara Degerman Carlsson, är inte överraskad:

- Jag kanske inte blir så förvånad över att man har synpunkter på att man gör ingrepp i ett naturreservat, säger hon.

I anvisningarna för Mölarps naturreservat slås bland annat fast att man inte får muddra. Det kan stoppa den del av förslaget som går ut på att anlägga en damm. Men andra delar har större chans att godkännas.

- Fågeltornet ligger inte idealiskt placerat idag, spångarna behöver breddas, och så finns det också tankar på att göra någon form av dygrund så att också vadare kan stanna på platsen, säger Sara Degerman-Carlsson.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista