Nytt polisavtal skapar irritation

Snart börjar ett nytt arbetsavtal gälla för den svenska polisen. Men det nya avtalet skapar nu stor irritation bland många poliser i Västra Götalands län som känner sig överkörda, eftersom de inte själva har fått vara med och utforma det.

- Jag är upprörd, besviken och arg, säger Therese Ragnarsson som jobbar som polis i Borås:

Det nya arbetsavtalet gäller från och med den 1 oktober. I morgon  kommer lokala förhandlingar genomföras.

Det nya avtalet mellan Rikspolisstyrelsen och Polisförbundet skrevs under redan i våras, men det är först nu efter sommarens ledighet som effekterna börjar märkas. Den stora skillnaden är att poliserna kommer att jobba kortare dagar, men då istället blir tvungna att jobba fler dagar. Här i Västra Götaland kommer poliserna därför att tappa 27 fridagar varje år. Men det är egentligen inte det som irriterar, utan på vilket sätt det gjorts - att poliserna inte själva fått vara med och skrivit sina scheman.

Lennart Davidsson är den fackliga företrädaren för poliserna i Borås och Alingsås. Även han känner sig lurad.

- Det är rent bedrövligt. Enligt avtalet ska scheman utarbetas i samarbete med poliserna och det har inte gjorts, säger han.

Hanna Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista