Det finns numera skyltar för att använda bälte i bussar. Foto: Charlotte Brunmark.

Vägrar följa underliga bältesregler

Sitter du utan bälte i en buss riskerar du böter. Står du upp i samma buss så slipper du.
De ologiska reglerna är nu lag och innebär också att det är lagligt att inte ha bälte i stadstrafik men olagligt på landsbygden.

Alla bussar som registrerats efter 2004 ska vara försedda med säkerhetsbälten, och använder man inte bälte kan man få böter.

Borås lokaltrafik håller successivt på att köpa in nya bussar. För någon vecka sedan köptes två nya bussar in, i vilka det finns tydliga skyltar om att man måste använda bälte.

Lagen om att använda bälte kommer inte att gälla i stadstrafiken, utan bara för de bussar som går på landsbygden

- Att ha bälte i stadstrafik kan ju vara lite problematiskt när man kanske bara ska åka en hållplats, säger Martin Eklöv, trafikchef på Borås lokaltrafik. 

De nya bussarna med krav på att man använder bälte går mellan Dalsjöfors och Sandared.  

Det finns regler och det finns undantag. Du riskerar inga böter om du står upp, och du måste heller inte använda bälten i stadsbussarna. Inte heller i de gamla bussarna måste du ha bälte, men i de nya är det krav på att använda bälten.

Och trots att de nya bussarna har skyltar om att man måste använda bälte, är det få som följer lagen.

- Jag har inte sett några skyltar och tänker inte använda det heller, säger en bussresenär som Radio Sjuhärad pratade med.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista