Ettårig utbildning blev 4 veckor

Hundra outbildade lärare på dagis i Borås skulle få ett års utbildning.
När utbildningen startade så blev det bara fyra veckor.

Tidigare i år visade det sig att Borås kommun har fastanställt närmare 100 personer inom barnomsorgen som saknar utbildning. Beslut fattades att de skulle få utbildning men istället för den 1-åriga barnskötarutbildningen blev det en kurs på fyra veckor. Anette är en av de som ska gå kursen:

- Visst kan det tyckas vara lite lite säger Anette som ska gå kursen.

I vintras upptäckte kommunen att man fastanställt närmare 100 personer inom barnomsorgen som inte har någon utbildning. Ansvariga fick i uppdrag att gå igenom vilka av dem som skulle kunna utbildas.

När kommunen sedan skulle köpa in utbildningen fick man bland annat in förslag från vårdgymnasiet, som föreslog den 1-åriga barnskötarutbildningen.

Men när utbildningen startade i måndags stod det klart att det inte blev någon 1-årig utbildning - utan fyra veckor.

- Det kan tyckas som stor skillnad men vi har valt att satsa på dem som är barnskötare och validera dem till förskollärare. Jag tror ändå man får en bra grund att stå på efter fyra veckor, säger Eva Andreasson som arbetar som samordnare för skola och barnomsorg på kommunen och är den som beställt utbildningen.

Anette är en av de som ska gå barnskötarkursen. Hon har jobbat 17 år inom barnomsorgen.

- Mycket är nog att vi som står som outbildade ska få på papper att vi i alla fall har gått en liten utbildning. Men jag tror inte att jag kommer att känna mig mer som barnskötare än innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista