Akutmottagningen på Skene Lasarett hotas. Foto:SÄS
Mark

Aktionsgrupp vill strida för akuten

Ikväll träffas för första gången en nybildad aktionsgrupp som ska strida för att nattakuten på Skene lasarett ska få vara kvar.

Som vi berättat tidigare pågår sedan början av sommaren en utredning som ska se över om nattakuten kan stängas för att spara pengar.

– Vi kommer att försöka med namninsamnlingar, och eventuellt några mindre demonstrationer. Men nu är det ju ganska bråttom eftersom de tänker ta beslutet i slutet av september, säger Madeleine Jakobsson, som är ordförande i byalaget Rydals framtid, och en av dom som varit med och bildat aktionsgruppen.

Tidigast den 17e september kan ärendet komma upp i sjukhusstyrelsen.

En av anledningarna till att utredningen om nattakutens vara eller inte vara har tillsatts, är att det varit få patienter som utnyttjat nattakuten - kostnaderna för att hålla igång akuten har helt enkelt ansetts för höga.

Men Madeleine Jacobsson menar att istället för att lägga ner akuten, så borde man se till att den utnyttjas mer.

– Sjukhusen skulle kunna arbeta mer gemensamt. Det skulle lätta på köerna i Borås. Varför inte köra hit lite folk till Skene? Avståndet är ju inte längre åt detta hållet än vad det är åt andra hållet, säger Madeleine Jacobsson.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista