Sjuhärad

Inte ett enda bältesböter på ett år

När radio sjuhärad under torsdagen åkte med på en buss var det många som struntade i bälte, men polisen har inte stött på lika många som inte spänner fast sig.

Trafikpolisen i Göteborg har inte bötfällt en enda bältessyndare under det år som lagen har funnits

– Det vi har gjort när det gäller kontroll av bussar och bilbälte det är att vi har haft tillsyn i bussbranchen och kontrollerat de bälten som har funnits och att dom har funkat, säger Mats Berntsson som är biträdande chef på trafikpolisen i Göteborg.

Trots att det är lag på att använda bälte när man åker buss, är det många som struntar i att spänna fast sig.  Men har man inget bälte riskerar man, förutom sin egen säkerhet, dessutom att få böter. Men att lagen skulle bli tandlös när polisen inte lyckas bötfälla någon tror inte Mats Berntsson på.

– Nä, jag hoppas inte det. Bussbranchen tar ett ansvar här och påminner passagerarna om bälte. Så på något vis känner jag att de som jobbar i bussbranschen har stöd i lagen. Och då tycker jag inte lagen är tandlös, säger Mats Berntsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista