Karadzic i Haag 31 Juli foto: Jerry Lampen/Scanpix
Borås

Förlorade familjen i Srebrenica

Idag fortsätter rättegången mot den förre bosnienserbieske presidenten Radovan Karadzic som misstänks för folkmord. Boråsaren Admir Buljubasics bror och far dog båda när de försökte fly undan massakern i Srebrenica. Admir överlevde.

Över 7000 män och pojkar dödades i Srebrenica 1995. Och det är främst denna massaker som Radovan Karadzic nu står åtalad för. Admir, hans far och hans bror var tre av alla de tusen som försökte fly genom skogar till Tuzla.


Admirs far och bror kom aldrig fram till Tuzla men förra året kom ett samtal från Admirs syster som berättade att man funnit och identifierat Admirs bror i en av de massgravar som hittats och fortfarande hittas efter kriget.

Och juli i års hölls begravningen för brodern och hundratals andra som liksom Admirs bror hittats i massgravar efter massakern.

De som har hittats i massgravarna kan identifieras tack vare The international commission on missing persons som arbetar med att identifiera offer från kriget forna jugoslaven.

Och deras viktigaste verktyg i arbetet är DNA berättar högsta chefen på plats i Sarajevo, Katerine Bomberger.

DNA-tekniken som används har gjort att man kunnat identifiera offer som det annars hade varit mycket svårt att göra berättar Katrine Bomberger.

Men det innebär också ett trauma för familjerna som genom att lämna DNA prover också är tvungna att inse att deras nära och kära inte kommer återfinnas i livet.

Och när det gäller Srebrenicamassakern så har det inneburit ytterligare svårigheter med identifieringen eftersom många av offren har blivit flyttade.

Inte bara en utan kanske två eller tre gånger berättar Katrine Bomberger i ett försök att gömma kropparna. Och det innebär ännu ett trauma för familjerna eftersom många av kropparna inte återfinns på ett och samma ställe.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista