Vårgårda

Sparandet kan bli dyrt

Vårgårda kommun vill spara pengar genom att stänga äldreboendet Muraren. Men fråganär om besparingen blir så stor, kommunen riskerar nämligen dryga böter om man inte lyckas hitta boenden till de äldre som står i kö för plats.

Läs mer:

På äldreboendet Muraren finns det plats för 18. Genom att stänga det sparar Vårgårda kommun sju miljoner om året. Men de 18 måste ta vägen någonstans, hälften har kommunen flyttat till andra boenden. Hälften väntar på nytt boende. Samtidigt står folk i kö för att få plats på ett äldreboende. Och ytterligare sju har ansökt om plats.

För att lösa situationen har kommunen tvingats köpa dyrare platser på ett privat boende i Alingsås.

Kommunen planerar också att öppna nya platser på Kullingshemmet, till en kostnad av tre miljoner. Vad det egentligen blir för besparing vet man ännu inte. Men det gäller att kommunen handlar snabbt. Annars väntar dryga böter. Det får nämligen inte ta mer än tre månader innan den som beviljats plats också får den.

Jenny Hellström
jenny.hellström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista