Erlanders inblandning i läger avslöjas. Foto:Freddy Lindtröm/Scanpix
Erlanders inblandning i läger avslöjas. Foto:Freddy Lindtröm/Scanpix
HISTORIA

Tage Erlander bakom hemliga koncentrationsläger

Sennerteg: Erlander visste vad som hände
1:53 min

Statsminister Tage Erlander (S) var en av de högst ansvariga för de hemliga koncentrationslägren i Sverige under andra världskriget. Det avslöjar boråsjournalisten Niclas Sennerteg i en ny bok.

– Tage Erlander var den högste politiska tjänstemannen att leda koncentrationslägren, säger Niclas Sennerteg.

Att det fanns interneringsläger i Sverige under andra världskriget är relativt känt. Vad som är mindre känt är att det även fanns koncentrationsläger, med straffarbete och beväpnade vakter.

I de så kallade "slutna förläggningarna" sattes folk inte för vad de gjorde, utan för vad de var - till exempel antinazister.

Regeringen försökte hålla lägren så hemliga det gick, och fram till för ganska nyligen har allt varit hemligstämplat.
I boken "Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga" avslöjar Sennerteg att det fanns hela  14 koncentrationsläger runt om i landet. De första öppnades 1940, Långmora och Smedsbo i Dalarna.

Minst lika dolt från allmänheten har Tage Erlanders inblandning i lägren varit. På den tiden var Erlander statssekreterare på socialdepartementet, bara några år senare skulle han bli Sveriges statsminister.

Sennerteg menar att Tage Erlander var högst delaktig i lägren och dess utformning.
Erlander tog upp lägren i sina memoarer som kom ut på 70-talet. Men bilden som ges där stämmer inte överens med verkligheten, menar Niclas Sennerteg.

– Det Erlander skriver om lägren stämmer inte med verkligheten. Han fick regelbunden information om vad som hände i lägren långt innan han påstår.

Observera att detta är en artikel från 2008!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".