Vårdbantning

Sjukhusen i Sjuhärad ska bantas med 200 miljoner kronor

Det blir kraftiga nerbantningar av vården inom Borås och Skene sjukhus. Det kommer framförallt att drabba patienter i Mark och Svenljunga.

En undersökning av hur vården ser ut i Sjuhärad visar att medicinpatienter från just Mark och Svenljunga är överepresenterade inom vården. När besparingar görs inriktar man sig på att ge lika mycket vård till alla och då blir det Skene lasaerett som drabbas.

Besparingar inom Södra Älvsborgs sjukhus väntar nu efter att en översyn av hur vården ser ut i Sjuhärad nu är klar.Tidigare har det konstaterats att resurserna ska minska med 125 miljoner 2010 till Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. För några månader sedan beslutade regionfullmäktige att effektivisera verksamheten under tre år med en procent varje år. I pengar är det 75 miljoner kronor.

Det innebär besparingar på ytterligare 75 miljoner kronor. Totalt ska vården därmed bantas med 200 miljoner de närmaste åren.

Innan besparingarna ska beslutas har en studie gjorts där man sett över om konsumtionsmönster och vårdens upplägg. Den är nu klar och det visar sig att den skiljer sig mellan olika delar av Sjuhäradsbygden. Den ska presenteras för politikerna på onsdag i den här veckan som kommer. Dagen efter ska personalen informeras.

Sammanfattningsvis visar resultaten på en jämförelsevis hög vårdkonsumtion för medicinpatienter med hemort i Mark och Svenljunga kommuner. Detta gäller även med hänsyn tagen till skillnader i befolkningens ålderssammansättning.

Sannolikt blir det bantningar av vården för just dessa delar och att besparingarna då kommer att bland annat drabba Skene lasarett.

Sjukhusledningen har beställt en utredning av en stängning av akuten i Skene på natten. Något som politikerna ännu inte tagit ställning utan kommer att göra senare under hösten .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista