Greta Svensson och Inger Hultin är båda nyktra alkoholister. Foto:Mina Benaissa
Borås

Alkoholism bland kvinnor ökar

På bara fyra år har antalet kvinnliga alkoholister ökat med 50 procent. Det visar en ny studie från Folkhälsoinstitutet. Samtidigt drar sig många kvinnor för att söka hjälp.

-Vi har vädligt svårt att söka hjälp, det är så förnedrande att vara just kvinna och alkoholist eller missbrukare, säger Inger Hultin, ordförande för föreningen Länkarna i Borås och själv nykter alkoholist sedan 12 år tillbaka.

Fler kvinnor alkoholister
Samtidigt som många kvinnor drar sig för att söka hjälp mot sitt missbruk så ökar antalet kvinnor med alkoholmissbruk drastiskt. Enligt en ny studie från Folkhälsoinstitutet gjord mellan åren 2003 till 2007 så har antalet kvinnor med alkoholmissbruk ökat med 50 procent, från 65 000 kvnnor till omkring 100 000. 

Förändrade alkoholvanor
Generösa öppettider på Systembolaget, sänkta alkoholskatter och ökade privatinförsel ska vara några av anledningarna till ökningen. Inger Hultin vid Länkarna lyfter fram lådvinet som en bidragande orsak.
    -Man dricker hemma, flera kvällar i veckan, det är lätttillgängligt och man har ingen riktigt tydlig uppfattning om hur mycket man egentligen har druckit, säger hon.

Bilden av kvinnliga alkoholister förändrad
Länkarna är en av de friviligorganisationer dit människor med ett missbruk kan söka sig. Dit söker sig idag ungeför lika många kvinnor som män. Fast det kunde säkert varit fler kvinnor ändå tror Inger Hultin, ordförande i Länkarna. Historiskt sett har man även inom Länkarna  brottats med bilden av att det framför allt är män som lider av ett alkoholmissbruk. När 84-åriga Greta Svensson i Göteborg gick med i Länkarna för 44 år sedan fick hon till en början inte gå med.
    -Inga kvinnor var välkomna, man kunde ju inte vara kvinna och alkoholist, berättar Greta.

Under mitten av sextiotalet fick hon så gå med och har idag varit nykter alkoholist i 44 år.

                                                                 Mina Benaissa
                                                           mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".