Långa väntetider hos socialtjänsten i Borås foto:Leif R Jansson/Scanpix
Borås

Långa väntetider hos socialtjänsten

Socialtjänsten i Borås slår nu larm om alltför långa väntetider för att få försörjningsstöd.

En del som ber om hjälp får vänta i nästan två månader innan de får träffa någon.

Ända sen i våras har situationen varit så här, och Eva Bergström, avdelningschef på individ- och familjeomsorgen i Borås, förklaring är att de har stor omsättning på personal och att försäkringskassans nya regler gör att det blir ett ökat tryck på socialtjänsten. Men enligt ett medborgarkontrakt har socialtjänsten lovat att boråsarna ska få hjälp inom två veckor, men just nu får en del alltså vänta upp till sju.

Enligt Kristine Ståhle, som är socialkonsulent på Länsstyrelsen som ser över socialtjänstens arbete är det här helt oacceptabelt.

Men Eva Bergström förklarar att de jobbar aktivt för att lösa problemet och nu i september ska de införa en informationsdisk dit man kan komma och få hjälp att fixa iordning sina papper.

Men innan problemet är löst är det de som behöver hjälp som blir lidande.

-Jag behöver hjälp, men vem ska hjälpa mig? Hur länge ska man behöva vänta, undrar en man som  häromdan satt i väntrummet vid individ- och familjeomsorgen i Borås.

Varje dag kan man komma dit under en jourtid, men då är det endast akut hjälp man får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".