Fler friskolor

Kan bli totalt 17 friskolor i Borås

Redan nästa höst kan sju nya friskolor komma att starta i Borås. Det blev utgångspunkten för en intensiv debatt i måndagens sammanträde i Borås kommunstyrelse.

- Går det här igenom kommer det sluta med att en tredjedel av alla elever går på fristående gymnasier och det kommer att drabba de kommunala skolorna, säger socialdemokraternas kommunalråd Lena Palmén.

Fler platser trots färre elever
Borås kommunstyrelse rekommenderade under måndagens Skolverket att säga ja till sju nya friskolor i Borås nästa höst, fyra gymnasier och tre grundskolor. I Borås finns idag tre fristående grundskolor och sju frigymnasier. Samtidigt som antalet elever nu börjar minska så kan det alltså nästa höst vara betydligt fler skolplatser.

Valfrihet går först
Men konsekvenserna för den kommunala skolan har underordnad betydelse, anser kommunens högste politiker, moderaternas Ulrik Nilsson, som menar att valfriheten är viktigare. Ansvaret för att skolorna är bra faller i första hand på skolorna själva och Skolverket.

-Det är inte vårt ansvar att göra oss till förmyndare över elever och föräldrar genom att säga att vi inte tror på att skolorna sköter det dom ska, säger Ulrik Nilsson.

                                                                   Bo Thorin
                                                         bo.thorin@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".