Camilla Thulin, modeskapare. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix.
Mode

För många modeskapare utbildas

Det finns ingen täckning på arbetsmarknaden för att utbilda modedesigners i den takt som sker vid Textilhögskolan i Borås.
Det menar en av Sveriges främsta moderskapare Camilla Thulin.

Inför höstterminen har Textilhögskolans modedesignlinje i Borås ökat antalet studieplatser från 10 till 15 stycken, och Thulin frågar sig var alla jobben finns.

- Bara för att det är många som vill bli modedesingner men det går inte att ge så många jobb, säger modeskaparen Camilla Thulin. Clemens Thornquist från textilhögskolan kommenterar kritiken senare under dagen.

Det är populärt att söka sig till Borås om man vill plugga modedesign, skolan har ett gott ryckte och sökandetrycket är hårt, i år 6 sökande per plats till dom sammanlagt 15 platser som i år finns. men vi bor i ett litet land - o kan inte spotta ut modedesigners på löpande band menar Camilla Thulin:

Studenterna själva är hoppfulla, man tror på en hyfsat god men tuff arbetsmarknad - med kontakter o förmågan att marknadsföra sig själva så borde det gå på att genom kontakter o hoppas kunna marknadsföra sig själva - säger Jenny Tjärnbro som har börjar läsa en förberdande modekurs - med förhoppning om att bli modedesigner.

Mina Benaissa
mina.benaissa@se.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".