BORÅS

"Starta integrationen i förskolan"

Från och med den här terminen satsar Norrby på integration på mellanstadiet, barn från Norrbyskolan bussas till Byttorp och Hestra. Men i förskolan är uppdelningen fortfarande stor. Verksamhetschefen Lars Bengtsson skulle gärna se en mer integrerad förskola men tycker att det är viktigare att föräldrarna själva får välja förskola.

I förra veckan började skolan för eleverna på Norrby. Men istället för att fortsätta på Norrbyskolan var det många som istället fick åka buss till Byttorpsskolan eller Hestraskolan. Bussningen är ett nytt grepp från kommundelen för att öka integrationen. Ett bra sätt, tycker Hestra-Midgårds rektor Ann-Christine Johansson, men man borde börja ännu tidigare - redan i förskolan.

Integrationssatsning gäller nämligen bara skolbarnen. För de små barnen är uppdelningen fortfarande total. Ett exempel är förskolorna Norrbygården och Parkgården som bara ligger några hundra meter i från varandra. På Parkgården har det länge mestadels gått svenska barn, och på Norrbygården går det nästan enbart barn med utländsk bakgrund.

”De svenska familjerna vill inte ha sina barn på Norrbygården”, säger en handläggare på kommunen som vi pratar med. Lars Bengtsson som är verksamhetschef för barnomsorgen på Norrby bekräftar den uppfattningen:
- Så är det ju, och de vill inte ha sina barn på Almgården heller. Fast det är mest en fråga om avstånd, säger Lars Bengtsson. 

Och även om det vore bra tror Lars Bengtsson inte på att börja integrera även förskolebarnen. Föräldrarnas fria val att själva välja förskola är viktigare, menar han.

Jenny Hellström
jenny.hellström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".