1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Anders Andrén, gymnasiechef. Foto: Annsofie Andersson
Borås

Lärare flyttar - för dåliga löner

Flera lärare på Viskastrandsgymnasiet i Borås har sagt upp sig för att börja jobba på annat håll. Orsaken är att lönerna i Borås är betydligt lägre än i grannkommunerna.

Politikerna håller med om att man bör titta på lönerna.

Boråsaren Jan Ottosson pendlar numera till gymnasiet i Tranemo.  På det tjänar han flera tusen kronor mer i månaden, trots pendlingsavståndet.

Lönen i Borås ligger på mellan 23 000-25 000 kronor för en behörig gymnasielärare på ett yrkesprogram. I Tranemo ligger lönen mellan 25 000-30 000. Och därmed har Viskastrandsgymnasiet svårt att få lärare.

Gymnasiechefen Anders Andrén på Viskastrandsgymnasiet bekräftar att skolan förlorat lärare på grund av de låga lönerna. Han medger även att samma problem gäller vid nyrekryteringar.
- De sökande tackar nej när de får veta vilken lön som erbjuds, säger han.

Politikerna håller med
Anna Grahn, politiker i partiet Vägvalet och en del av det styrande blocket i Borås är själv lärare. Hon säger att hon lyft frågan om lärarlönerna i fullmäktige, men att det varit svårt eftersom hon häcklats för att driva en fråga gällande sin egen lön.

Karl Gustav Drotz, kristdemokrat och kommunalråd med ansvar för skolfrågorna, håller med om att man bör diskutera lärarnas löner i Borås.

– Det är klart att det är ett problem att vi tappar kompetens. Och det är därför jag är intresserad av att följa den här frågan.

Drotz tillägger att han tycker att man nu bör diskutera saken i kommunens förhandlingsdelegation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".