Göran Enander Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix
Jönköping/Ulricehamn

Sparkades för ekonomiska brister

Brister i den ekonomiska kontrollen tvingade Skogstyrelsens generaldirektör och den tidigare miljöchefen i Ulricehamn Göran Enander att avgå under onsdagen.

I en revisionsrapport tidigare i år framgår bland annat hur man skaffade mängder av teknisk utrustning som senare såldes utan att bokföra det ordentligt.

Riksrevisionens rapport från i mars var det som indirekt ledde fram till att regeringen under onsdagen lät Göran Enander lämna chefsrummet på Skogsstyrelsen i Jönköping. I den 13-sidiga rapporten radar Stefan Andersson på Riksrevisionen och hans revisorskollega upp en rad allvarliga brister kring hur ekonomin skötts på verket.

Bilar, lastbilar, båtar, motorsågar och annan utritning som man fick från militären försvann till exempel i papperna och ingen visste egentligen vad man hade fått.

När utrutningen inte längre behövdes och skulle säljas gjordes heller ingen tillräcklig förteckning kring vad som såldes, till vem och vad man fick betalt

Göran Enander medger att det var rörigt under tiden inte minst eftersom man gav sig in i en stort arbetsmarknadsprojekt med 3000 arbetslösa samtidigt som organisationen gjordes om.

Enligt revisionsrapporten hade verket helt enkelt inte greppet över verksamheten samtidigt som ekonomin gick uselt, Bristerna ledde också till att skogstyrelsens stora EU-finaniserade landsbygdsprogram fick stoppas.

Göran Enander menar alltså ändå att man idag var på väg till en bättre ordning, och att man skulle slösa bort några pengar genom oredan förnekar han.

Daniel Rundqvist SR Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".