Borås

Boråsare krävs på miljonbelopp

En man från Borås krävs på närmare en miljon kronor av polisen i Värmland. Mannen köpte vanvårdade djur av en lantbrukare utanför Karlstad.

Boråsaren köpte boskap av en lantbrukare utanför Karlstad men hann bara vara ägare till djuren i ett par veckor innan polisen omhändertog dem för vanvård.

Historien med de vanvårdade djuren i den lilla byn Bofasterud utanför Karlstad går flera år tillbaka i tiden. Den dåvarande ägaren matade inte sina djur ordentligt så de blev undernärda. Länsstyrelsen beslutade om flera förelägganden. Länsveterinären i Värmland beskriver läget på gården som ”ett samlat elände”.

Till slut fick ägaren djurförbud, han överlät då djuren till en annan person. Inte heller den nye ägaren skötte djuren bra, länsstyrelsen försökte få ordning på gården och beslutade även denna gång om flera förelägganden och slutligen att de cirka 300 djuren skulle omhändertas. Omhändertagandet kostade polisen i Karlstad drygt två miljoner kronor.

Och det är här boråsaren kommer in i bilden. Det visade sig att han hade köpt djuren i slutet av mars, sex veckor innan de vanvårdade djuren omhändertogs.

Boråsaren krävs nu på cirka en miljon kronor av polisen i Karlstad som vill ha ersättning för det omhändertagandet kostat.

När målet togs upp i Borås tingsrätt i dag handlade det bland annat om vem som egentligen var ägare till djuren när de omhändertogs. Något som inte var helt klart: boråsaren köpte djuren sex veckor tidigare - men någon betalning hade inte skett innan djuren omhändertogs. Dessutom hävdade boråsaren att han inte hann få djuren i bättre skick på den korta tid, sex veckor, som han haft hand om dem. ’

Dom faller 4 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".