Skadestånd hotar Borås kommun

Igår utvidgades Kommunalarbetar-förbundets strejk ytterligare runt om i landet. Bland dem som tagits ut i strejk idag finns skolpersonal i Borås och Mark. Men på flera platser har politiker låst upp skolorna och släppt in eleverna.
- Det är ännu för tidigt till att ta ställning till om det handlar om strejkbryteri, säger Claes-Göran Thunberg, ordförande i Kommunal Älvsborg. Vi har inte kartlagt vad som hänt under dagen fullt ut, men vi vet att politiker varit och öppnat skolor. Borås kommun kommer att agera mycket försiktigt för att inte stöta sig med Kommunalarbetarförbundet under strejken. Och det har gått bra hittills, tycker moderata kommunalrådet Björn Bergkvist, trots att kommunen redan hotas av skadeståndskrav från facket. - Jag tycker att vi hanterat det här på ett försiktigt och varsamt sätt. Avsikten är ju att vi inte i något avseende ska provocera. Björn Bergkvist anser inte att det är strejkbryteri att öppna skolorna eftersom kommunen har en skyldighet att ge ungdomarna utbildning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".