Viltskador

Lantbrukare vill ha mer pengar

Regeringen ska nu satsa mer pengar på att ersätta viltskador. Men Erika Arnell, lantbrukare i Mark, tycker att det är allt för lite pengar och att regeringen borde ta ett större ansvar för sin rovdjurspolitik.

Erika Arnell är lantbrukare i Istorp och en av är de som fått sina djur rivna av vilt. Just för tillfället huserar hennes får i ett ombyggt växthus. Den ena tackan har en köttigt sår uppe på ryggen. Den senaste tiden har flera av djuren blivit angripna av något som misstänkts vara en varg. En av deras tackor har dött.

Tveksam satsning
För att hjälpa lantbrukare som Erika Arnell tillsätter nu regeringen 20 miljoner kronor i budgeten för viltskadeersättning. Men exakt hur pengarna ska användas är det upp till varje länsstyrelse att besluta om. Erika Arnell är något tveksam till satsningen.
     - Det låter ju mycket men i slutändan blir det en miljon per län, säger Erika.

Inget tak 
Det är bra att regeringen får upp ögonen för problemet med skadade djur menar Erika men samtidigt borde alla drabbade djurägare får ersättning.
      -Det är regeringen som har sagt att vi ska ha rovdjur i Sverige och då tycker jag att dom ska betala för det, säger Erika Arnell.

                                                            Hanna Andersson
                                                       news.sjuharad@sr.se

Se tidigare rapportering om ersättning till lantbrukare
i Sjuhärad:
14/9: