Nya besparingar i sjukvården

Det blir nya och omfattande besparingar inom sjukvården i Västra Götaland. Detta på grund av regionen befarar ett underskott på över 300 miljoner kronor i år.
De fackliga organisationerna har fått ta del av en plan med förslag på vad som måste skäras ned på för att sjukvården ska klara sin ekonomi. För Sjuhäradsbygdens del innebär förslaget att utbyggnaden av strålningsverksamheten på Borås lasarett senareläggs. Det blir också en viss minskning av vården på lasaretten i Borås och Skene, jourcentraler samordnas och i Ulricehamn får kommunen ta ansvar för sjukstugan. Antalet vårdcentraler och distriktsköterskemottagningar kommer att minskas. Kostnaderna för hyrläkare och bemanningsföretag skall halveras och anställningsstopp införs för administrativ personal. Facken har avbrutit förhandlingarna och kan komma att säga nej till vissa av sparförslagen. Förslagen, som skall spara sammanlagt 200 miljoner kronor, skall godkännas av hälso- och sjukvårdstyrelsen på ett extrainsatt möte på måndag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".