Lång väntan på bostad i Borås

Sju utvecklingsstörda personer står i kö för bostad i Borås kommun. Den som väntat längst har köat sedan 1999. Enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, bör väntetiden vara högst tre månader.
- Boendesituation i Borås är katastrofal för utvecklingsstörda, säger Bo-Lennart Andersson är ordförande i FUB, Föräldraföreningen för utvecklingsstörda barn i Borås. Vi har efterlyst en handlingsplan från Borås kommun men vi har fortfarande inte sett någon. I dagsläget är det sju personer som formellt har rätt till en bostad, men för sex av dom har bostäderna inte ens börjat byggas. Kommunen verkar medveten om problemet men det går trögt att ordna bostäder. - Det har dröjt alldeles för länge men det är svårt att bygga dom här bostäderna på rätt sätt, säger kommunalråd Björn Wahlöf. I dag finns det planer på att bygga bostäder som täcker behovet till och med 2004, men kommunen kan inte säga något specifikt datum för när bostäderna står färdiga och inte heller var de personer som vill ha bostad efter 2004 kommer att kunna flytta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".