"För dyrt med värmeverk i Herrljunga"

Det blir inget värmeverk i Herrljunga. I varje fall inte om man får tro en ny utredning som presenteras för kommunledningen nästa vecka. Ett nytt värmeverk skulle kosta över 20 miljoner kronor, och därför är fortsatta fjärrvärmeleveranser utifrån att föredra, rekommenderar utredningen.
Frågan om varifrån Herrljunga ska få fjärrvärme i framtiden har stötts och blötts i en kommunal utredning under de senaste månaderna. I dag har det kommunala energibolaget, Herrljunga Elektriska, bara en mindre oljeanläggning för köldtopparna, och köper resten av värmen från Borgstena Energi. Och det är två framtidsalternativ som granskats, antingen att Herrljunga Elektriska bygger och driver allt i egen regi, eller att man fortsätter att köpa värme utifrån. Och utredningen, som gjorts av ledningen för Herrljunga Elektriska och några konsulter, rekommenderar bestämt att man fortsätter att köpa energi utifrån i stället för att bygga eget. Att bygga en egen värmeanläggning i Herrljunga skulle nämligen kosta en bra bit över 20 miljoner kronor och ge herrljungaborna dyrare fjärrvärmeräkningar. Utredningen föreslår därför att huvuddelen av värmeleveranserna också i fortsättningen ska komma från Borgstena Energi. Ett avtal bör tecknas ända fram till år 2019 och inom sju år väntas de här energileveranserna motsvara årsförbrukningen av energi för 800 normalvillor. Om en månad ska politikerna i kommunfullmäktige fatta beslut om det blir ny egen anläggning eller om man ska fortsätta köpa energi utifrån.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".