Borås

Äldreomsorgen Lex Maria-anmäls

En äldre kvinna gled ur sin rullstol och ådrog sig både hjärnskakning och benbrott i juli i år. Nu anmäler medicinskt ansvarig sjuksköterska äldreomsorgen i Borås enligt Lex Maria.

Det var i början av juli i år som den 80-åriga kvinnan var ute på promenad med personalen. Eftersom hon har reumatisk värk satt hon i rullstol. I en nedförsbacke gled kvinnan ur rullstolen och slog huvudet i gatan.

Äldreomsorgspersonalen fick ta hjälp av förbipasserande för att få upp kvinnan i rullstolen igen. Tillbaka i kvinnans bostad märkte man att hon var ganska illa däran, hon har både feber och kräks men får stanna kvar på boendet.

Dagen efter misstänker sjuksköterskan att den 80-åriga kvinnan har fått en hjärnskakning men kvinnan vill inte åka till sjukhuset. Det är först två dagar efter fallet, när kvinnans tillstånd försämrats ytterligare, som man kör henne akut i ambulans till sjukhuset.

Där konstateras att kvinnan förutom en lindrig hjärnskakning också har brutit båda benen.

Det är den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i Borås Ann-Marie Lidberg som Lex maria-anmält händelsen till socialstyrelsen.

Ann-Marie Lidberg säger att hon vill ha utrett om det hela kunde hanterats på något annat sätt eller om det var något fel på kvinnans rullstol som gjorde att hon trillade ur den.