Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tungmetaller släpps ut från värmeverk

Utsläppen från Marks värmeverk innehåller mycket höga halter av föroreningar. Halterna tungmetaller överstiger naturvårdsverkets gränsvärden.
Marks värmeverk i Skene vill ha fortsatt tillstånd att släppa ut vatten via dagvattenledningar till Viskan och vill använda askan från verket till jordförbättring. Men analyser av kondensvattnet visar på höga halter av bland annat tungmetaller och för mycket kväve. När det gäller exempelvis bly är halterna dubbelt så höga som för hela reningsverket i centralorten och överstiger dessutom gällande gränvärden. Även för kadmium, kvicksilver och zink är värdena mycket höga. Även askan innehåller tungmetaller i för höga koncentrationer. Miljökontoret underkänner värmeverkets argumentation för att få släppa ut kondensvattnet och pekar på flera brister i bolagets ansökan. Miljönämnden tar upp ärendet på onsdag och slutligen är det länstyrelsen som beslutar vad värmeverket får släpppa ut i fortsättningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".