Borås

Rätt stöjda kyrkligt dagis

Borås Stad gjorde rätt när man i vintras gav kommunalt stöd till Svenska Kyrkans daghem trots att Kyrkan i sina villkor skriver att föräldrarna måste acceptera Svenskan Kyrkans tro och bekännelse. Det har Länsrätten slagit fast. 

Det var socialdemokraterna som hade överklagat Borås kommunstyrelses beslut om kommunalt stöd till Kyrkans förskola i Dammsvedjans församlingshem i södra Borås. Beslutet stred, enligt socialdemokraterna mot Skollagens krav att kommunalt stödd verksamhet måste vara öppen för alla.

Socialdemokraternas kommunalråd Lena Palmén ur en intervju efter beslutet i februari.

Men Länsrätten gick på den borgerliga majoritetens tolkning att meningen ”föräldrarna måste acceptera Svenska Kyrkans tro” ska tolkas som att man accepterar att Svenska Kyrkan har den tron. Att alltså föräldrarna trots det kan kan ha sin egen tro.

Och förresten, menade moderaternas Ulrik Nilsson, i samma februariintervju, att han, som själv haft sina barn på Kyrkans förskola i Brämhult, inte märkt så mycket av religionen där.

Reporter Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista