västra götaland

Dagis får hjälp med hygienen

Västra Götalandsregionen ska anställa fem hygiensjuksköterskor som ska hjälpa förskolor med att bli bättre på hygien och att få stopp på magsjuka och andra smittor som ibland kan grassera på dagis under lång tid.

Nationella undersökningar har visat att det finns en brist på kunskap dels hos personal men också hos föräldrar, som ibland sätter press på förskolan genom att lämna barn på dagis som egentligen borde vara hemma en extra dag efter sjukdom.

Hygiensköterskorna ska därför vara ett stöd för kommunernas förskolor i kampen mot dom eviga epidemierna av vinterkräksjuka, svinkoppor och ögoninfektioner. Dels med att utbilda personalen men också skapa tydliga riktlinjer som både anställda och föräldrar ska känna till.

Utöver självklara råd som till exempel god handhygien och att som förälder inte ha för bråttom tillbaka med sina barn efter magsjuka, så finns det flera andra potentiella smittovägar som man inte alltid tänker på, säger Agneta Johansson, smittskyddssjuksköterska.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".