göteborg

Plast som står emot radongas

Nu kan problemet med markradon som läcker in i hus och lägenheter vara på väg att lösas.

Ett företag i isoleringsbranschen har tagit fram ett plastmaterial som inte släpper igenom radongas från marken.

Forskare på Chalmers och vid Göteborgs universitet har nu testat materialet som visat sig i det närmaste helt beständigt mot radongas.

Varje år beräknas 500 människor i Sverige dö i cancer som orsakats av radon från s.k radonhus.

Dels kommmer radonet från byggmaterial, bl.a blåbetong som användes fram till 1978 och dels så finns då markradonet som läcker in i hus spontant från en radioaktiv berggrund.

Professor Göran Nyman på Chalmers säger att det från början var det tänkt att isoleringsmaterialet som nu visat sig stå emot radongas skulle användas mot fukt och mögelspridning.

För att ett hus i Sverige inte ska klassas som sanitär olägenhet får radonhalten inomhus inte överstiga 200 becquerel per kubikmeter luft.

Med Klimatzonens och Parocds isoleringsmaterial översteg aldrig radonhalten 40 becquerel i testanläggningen trots att radonkällan utsände en halt överstigande 2000 becquerel per kubik.

När det gäller radon så är 200 becquerel per kubikmeter luft ett högsta inomhusvärde och det bestämdes av regering för sex år sedan efter .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".