Svenska kyrkan

Präster anmälda till domkapitlet

Tre präster från Sjuhärad har anmälts till domkapitlet. Anmälaren anser att prästerna har brutit mot Svenska kyrkans regler om tystnadsplikt.
– Ord står mot ord, säger Ragnar Block i Horred som är en av de anmälda prästerna.

I tron att samtalet han hade med sin präst skedde under tystnadsplikt berättade medlemmen i Missionsprovinsen personliga saker om skilsmässan från sin fru. Missionsprovinsen är en sammanslutning av präster som bland annat är motståndare till kvinnliga präster.

När den aktuelle prästen sedan lämnade uppgifterna vidare till medlemmens fru och svärfar anmäldes prästen till konsistoriet för brott mot tystnadsplikten. Konsistoriet är Missionsprovinsens motsvarighet till domkapitlet och där det avgörs om en präst handlat fel - för brott mot tystnadsplikten.

Hellre fria än fälla
Tre präster från Sjuhärad skulle avgöra om prästen gjort fel. Eftersom ord stod mot ord kunde de inte det och friade därför prästen.

Nu har medlemmen även anmält de tre prästerna från Sjuhärad, de är nämligen fortfarande verksamma inom Svenska kyrkan och att fria prästen som de gjorde är ett brott mot Svenska kyrkans ordning.

Nu ska svenska kyrkan ta ställning till om prästerna gjort fel eller inte.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se
tel 033-177566

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista