Borås

Gärdhem protesterar mot avgifter

En privatperson som lämnar sin gamla soffa till återvinningen behöver inte betala något. Men en välgörenhetsförening får betala 200 kronor per kubikmeter för överblivna möbler.
– Vi hade kunnat borra många brunnar i Afrika för de pengarna, säger Ingemar Bornestrand på Gärdhem Second hand i Dalsjöfors.

Gärdhem Second hand är en ideell förening som tar emot folks överblivna möbler och kläder och säljer det på nytt från sin lokal i Dalsjöfors. De pengar som kommer in använder man för att hjälpa i andra länder.

Det mesta av det som folk lämnar till Gärdhem går att sälja vidare men en del, cirka tio procent, kan föreningen inte sälja utan måste köra till återvinningen. Och betala för det.

– Pengarna skulle i stället kunna användas till välgörenhet, säger Ingemar Bornestrand som sitter i föreningens styrelse.

Gärdhem secondhand har skrivit till både Borås Energi och Miljö och kommunen för att få slippa avgiften. Borås Energis Jonas Holmberg säger att Gärdhem inte kan få slippa avgiften. Borås Energi hänvisar till den regel som säger att alla utom privatpersoner ska betala en extra avgift.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se
tel 033-177566

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista