Det fattas fotbojor i Borås. Foto: Per Ydreskog/Scanpix

Brist på fotbojor

Flera personer i Borås, som dömts till fotboja, kan inte börja avtjäna sitt straff eftersom det är brist på fotbojor. Det trots att bara cirka hälften av alla fotbojor i landet används.

Kriminalvården säger nu att det kan bli aktuellt att omfördela fotbojor mellan de olika områdena framöver. Man har gjort en undersökning om var det råder brist på fotbojor.

- Det är kö både under hösten och våren, säger Marita Gustafsson som är chef för Frivården i Borås. Frivården är den avdelning inom Kriminalvården som hanterar Intensivövervakning med elektronisk kontroll, det vill säga fotboja.

Alla som är dömda till ett straff på upp till sex månader i fängelse kan ansöka om att få avtjäna straffet med fotboja istället.

I dag finns 1 150 fotbojor fördelade över de olika distrikten i landet. Men trots att inte ens hälften av dem, bara 545 används, är det brist på fotbojor i flera distrikt. I Västsverige har både Skövde och Borås en kö med personer som beviljats fotboja men som ännu inte fått någon.

- Vi vill ju inte ha någon kö och vi försöker nu låna från andra distrikt, säger Marita Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista