Anita Pettersson, Seglora. Foto: Bo Thorin
Borås

Avloppsslam löser värmeproblem

En upptäckt som kan komma att få stor ekonomisk betydelse har gjorts av forskare på Högskolan i Borås. I en doktorsavhandling har bland annat Anita Pettersson från Seglora upptäckt att stora värmeugnar blir driftssäkrare med hjälp av rester av tvättmedel i avloppsslam.

Fosfatfria tvättmedel har numera zeoliter, ett aluminiumsilikat, för att avhärda vattnet och hjälpa till att avlägsna smutsen.

Zeoliterna hamnar i avloppsvattnet och när detta sedan, i gyttjeform, tillsätts till de stora värmepannornas miljöbränslen så kommer zeoliterna i kontakt med alkali och klorider, som finns vissa miljöbränslen, exempelvis halmpellets.

De fångar då upp och oskadliggör det natrium, kalium och klor som finns där. Därmed blir det inga avlagringar i förbränningsugnarna. Effekten ökar och stoppen minskar.

Anita Pettersson ska inte försvara sin doktorsavhandling förrän i nästa vecka men har redan presenterat den utomlands - och ett finskt företag har redan tagit patent på en del av den. Men det tänker inte Anita Pettersson göra.

Bo Thorin
033 - 17 75 62
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista