Volvo pv:s vd Steven Odell Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix
Bilkrisen

Volvo varslar ytterligare 3300

Volvo Personvagnar varslar ytterligare 3 300 personer om uppsägning.

Mer hos om Volvo och finanskrisen.

I Göteborg handlar det om 1 650 arbetare och 580 tjänstemän. I 0lofström sammanlagt 410 anställda och 60 i skövde och Floby.

Dessutom drabbas totalt 700 som är inhyrda för Volvojobb.

Utomlands handlar det om totalt 600 anställda, hälften arbetare, hälften tjänstemän.

Volvo personvagnar hade vid årsskiftet 24.00 anställda varav 17.000 i Sverige, de bägge varslen är alltså mer än en femtedel av personalstyrkan

Första halvåret gjorde Volvo en förlust på 1,6 miljarder kronor. Försäljningen har fortsatt att gå kraftigt neråt sedan i somras.

Enligt Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, kan ungefär lika många jobb försvinna på underleverantörsidan som på Volvo.

– Det är också en stor risk att flera stora internationella underleverantörer beslutar att inte längre vara i Sverige och det skulle slå väldigt hårt mot Volvo, säger Svenåke Berglie.

Dock ska det tilläggas att inget idag tyder på att några ytterligare varsel eller kliknande kommer att läggas på företag i Sjuhärad.

Läs mer här: 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".