Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix
Bilkrisen

Oro bland leverantörer i Sjuhärad

Många underleverantörer till fordonsindustrin jobbar fortfarande för högtryck, men bävar inför vad vad framtiden kan innebära efter Volvos jättevarsel.

– Nu kan allt hända, säger Harriet Lidh som är vd på Lids Verktyg i Dalstorp.

Oron på finansmarknaden och problemen för Volvo får inga omedelbara konsekvenser på Lidhs i Dalstorp - eller hos flera andra underleverantörer i bygden som Radio Sjuhärad varit i kontakt med.

Borgstena Textiles jobbar till exempel med produktutveckling för framtiden, och AP&T i Blidsberg och Tranemo levererar maskiner till underleverantörerna. Och innan krisen på Volvo når dit tar det ett tag. I en lågkonjunktur kan tycket på produktutveckling till och med öka för att möta framtidens krav.

Men kombinationen av lågkonjunktur och finanskris oroar ändå Harriet Lidh.

– Det kan bli panikbeslut lite överallt, som påverkar oss alla mycket, säger Harriet Lidh.

Tidigare har Elmo Leather i Svenljunga och Drivesol i Dalstorp varslat personal om uppsägning.

Autoliv i Vårgårda som bland annat gör krockkuddar till fordonsindustrin har minskat sin inhyrda personalstyrka med cirka 80 personer under senare tid.

Om dagens varsel på Volvo får några ytterligare konsekvenser i Vårgårda kan chefen Dan Persson inte uttala sig om innan han varit i kontakt med Volvo.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".