Stort räddningsuppbåd efter gasolycka i Borås

Mycket brandfarlig metangas läckte ut från en biogasstation på Gässlösavägen i Borås under eftermiddagen. Ett stort område spärrades av och människor evakuerades. Först vid halv sju på kvällen kunde faran blåsas av.
Det var en anställd på avfallsanläggningen på Gässlösavägen som hörde ett konstigt ljud från biogassationen och slog larm. Alla ventiler stängdes så att gasflödet stoppades. Därefter mättes halten av brandfarlig gas i luften. Hela Gässlösavägen spärrades av på grund av explosionsrisken och mätningar gjordes regelbundet för att se om gasen vädrats bort. Men vid 16-tiden bedömdes läget oförändrat och ett större område mellan Göta och Bråt spärrades av. Dessutom evakuerades besökare på den närliggande Sankt Sigfridskyrkogård. Och en vattendriven fläkt hämtades för att vädra bort den illaluktande gasen. Samtidigt mullrade åskan över platsen och risken för ett blixtnedslag som skulle kunna antända metangasen var överhängande. Först vid halv sju på kvällen kunde faran blåsas av efter att experter på biogas inspekterat platsen och bedömt att det inte längre fanns risk för en explosion.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".