Borås

Överklagar mordförsök till HD

En 31-årig man från Borås överklagar sin åtta-åriga fängelsedom för mordförsök. Nu vill han att saken tas upp i Högsta domstolen.

Det var i slutet av januari i år som 31-åringen var på fest i Borås.
Efter att han fått en rejäl utskällning av en tjej på festen tar han en kniv ur ett diskställ, går ut i hallen och knivhugger en man i buken.

Med livshotande skador flyr den skadade sedan från lägenheten genom att kasta sig ut från balkongen, och han vårdas sedan länge efteråt på sjukhus.

I juli döms så 31-åringen till 6 års fängelse, och till att betala skadestånd på 155 000 kronor till offret.

Boråsaren överklagade då vidare till hovrätten, men de höjde straffet ytterligare till 8 års fängelse men med samma skadestånd.

Att nu 31-åringen vill pröva saken i Högsta domstolen beror på att det enligt honom aldrig var ett mordförsök.
Istället ska han ha drabbats av en panikångestattack efter utskällningen och känt sig hotad till livet av de andra festdeltagarna.
Därför menar advokaten bland annat att 31-åringen handlat i nödvärn eftersom han i just det ögonblicket upplevde att han svävade i livsfara.

Saken har nu föredragits för jurister vid Högsta domstolen, och om målet tas upp igen eller inte meddelas i början av nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista