tranemo

Kan inte lova att alla får hjälp

Tranemo kommun fick hård kritik när kommunen drog in stödet till en familj där dottern utsatts för sexuella övergrepp.
Men trots att kommunen säger att bristerna har åtgärdats kan individ- och familjeomsorgschefen, Stein Erik Norderhaug, inte lova att alla får den hjälp de har rätt till.

Tranemo kommun fick mycket hård kritik av länsstyrelsen för hur man hanterade ett ärende med en familj förra året. Dottern i familjen berättade hur hon utsatts för sexuella övergrepp av mammans sambo som senare dömdes till flera års fängelse för våldtäkt.

Han överklagade domen men bröt samman och erkände allting. Dramat innebar stora problem för familjen: inte bara psykologiska utan också ekonomiska - då familjens ekonomi raserades.

Men stödet från Tranemo kommun var under all kritik. Det tog lång tid för kommunen att sätta in vård till dottern. Dessutom tog det över ett år för mamman att få en kontaktfamilj - och det först sedan hon själv letat upp en lämplig familj. Och när familjen väl fått stödet drog kommunen in det efter bara några månader. Tranemos individ- och familjeomsorgsnämnd stämde själva in i kritiken.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista